Tiramisu na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt: oddzielić żółtka od białek, ubić piane z białek z cukrem następnie dodawać pojedynczo żółtka gdy masa będzie sztywna dodać przesianą mąkę i wymieszać całość drewnianą łyżką. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy i upiec.
2.Przygotować poncz : Zaparzyć kawę w 100 ml wody z dodatkiem amaretto.
3.Krem : schłodzić kremówkę, rozpuścić żelatynę. Zółtka ubić z cukrem (na parze), dodawać serek mascarpone, wlewając kremówkę - cały czas ubijając, gdy masa będzie gęsta wlać zimną żelatynę całość wymieszać.
4.Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty każdy blat, nasączyć ponczem i przełożyć przygotowanym kremem posmarować jeszcze wierzch i boki. Dekoracja według własnego uznania.
Porady
Tort jest pyszny i ładnie wygląda gdy jest schłodzony.
Komentarze