Tiramisu na biszkopcie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ta wersja mojej kombinacji zachwyciła wszystkich gości.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt: 8 jajek 240 gram mąka pszenna ,240 gram cukier. Krem:4 żółtka,170 gram cukier 2 łyżki żelatyna ,400ml kremówka ,500gram serek mascarpone. Poncz: 4 łyżki kawa rozpuszczalna, 3 łyżki,syrop amaretto (może a nie musi być)100ml woda Dekoracja : rurki lub biszkopty, 2 łyżki kakao do posypania.

Tiramisu na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt: oddzielić żółtka od białek, ubić piane z białek z cukrem następnie dodawać pojedynczo żółtka gdy masa będzie sztywna dodać przesianą mąkę i wymieszać całość drewnianą łyżką. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy i upiec.
  • 2. Przygotować poncz : Zaparzyć kawę w 100 ml wody z dodatkiem amaretto.
  • 3. Krem : schłodzić kremówkę, rozpuścić żelatynę. Zółtka ubić z cukrem (na parze), dodawać serek mascarpone, wlewając kremówkę - cały czas ubijając, gdy masa będzie gęsta wlać zimną żelatynę całość wymieszać.
  • 4. Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty każdy blat, nasączyć ponczem i przełożyć przygotowanym kremem posmarować jeszcze wierzch i boki. Dekoracja według własnego uznania.

Porady

Tort jest pyszny i ładnie wygląda gdy jest schłodzony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy