Tęczowe serniczki na zimno

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne, małe serniczki w pięknych pastelowych kolorach. Swoje kolory zawdzięczają różnym galaretkom. Jest to prosty do zrobienia deser. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g twarogu sernikowego
    1 galaretka niebieska
    1 galaretka czerwona
    1 galaretka żółta
    200 ml zimnej śmietanki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    zielony barwnik
    owoce
    5 szklanek lub pucharków

Tęczowe serniczki na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdą galaretkę rozpuszczamy oddzielnie w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej robić to w odstępie 30 minut). Twaróg dzielimy na 3 części po 200 g. Do pierwszej części twarogu dolewamy tężejącą niebieską galaretkę i miksujemy do połączenia. Przelewamy do 5 szklanek po równej części i wstawiamy do lodówki. Gdy masa niebieska zastygnie robimy tak samo z galaretką czerwoną i potem z żółtą. Schładzamy w lodówce.
    Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem i barwnikiem. Górę serniczków dekorujemy zieloną śmietanką i owocami. Ponownie wstawiamy do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy