Tęczowa krajanka

0 (0 ocen)

Pyszne, kolorowe ciasto, często u nas gości. Zapraszam na mojego bloga smakujmy.pl

Składniki:

  • 200 g masła lub margaryny
    180 g cukru pudru
    4 jajka
    150 ml jogurtu naturalnego
    100 ml mleka
    300 g mąki krupczatki
    1 proszek do pieczenia
    3 budynie: kakaowy, waniliowy i malinowy
    Polewa malinowa:
    1 łyżeczka dżemu malinowego
    1 łyżeczka oleju
    1 łyżeczka rumu
    150 g cukru pudru

Tęczowa krajanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kolorowa krajanka 1. 1. Miękki tłuszcz utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać jogurt, mleko i część przesianej mąki. Z białek ubić pianę, dodać resztę przesianej mąki z proszkiem, całość połączyć z masą.
    2. Ciasto podzielić na 3 części i każdą wymieszać z innym budyniem. Ciasto wkładać łyżką w kierunku przekątnej (na przemian) do natłuszczonej formy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30-40 min w 180 st.
    3. Cukier puder przesiać i zmieszać z resztą składników. Gorące ciasto posmarować polewą malinową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy