tęczowa galaretka

4.5 (155 ocen)

  • 16666 godz. 39 min

świetny pomysł na lekkie ciasto dla każdego

  • 16666 godz. 39 min

Składniki:

  • 2 galaretki porzeczkowe

    2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe

    2 galaretki agrestowe

    2 galaretki brzoskwiniowe

    1 galaretka cytrynowa

    2 kubeczki po 400 g jogurtu naturalnego


Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z galaretka Desery

Tęczowa galaretka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 galaretkę z danego smaku rozpuścić w szklance gorącej wody.

    2 galaretkę z danego smaku rozpuścić w 1 i 2/3 szk gorącej wody, tak samo rozpuścić galaretkę cytrynową.
  • 2. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Wlać zimną galaretkę porzeczkową z większą ilością wody.

    Pozostawić do zastygnięcia najlepiej w lodowce.

    Do galaretki z mniejszą ilością wody dodać 1/2 kubka jogurtu dokładnie zmiksować na piankę. Tak powstała masę wylać na zastygniętą galaretkę w tortownicy. Pozostawić do zastygnięcia. Pianka galaretowa jest bardzo delikatna dlatego przy wylewaniu kolejnego koloru galaretki trzeba się upewnić, że pianka jest już sztywna a galaretkę prawie już stężającą wlewać powoli najlepiej na łyżkę, żeby nie przerwać warstwy pianki.

    Tak wlewamy układamy z każdym smakiem tj truskawkowym, agrestowym, pomarańczowym najpierw wlewamy warstwę z większą ilością wody, a do mniejszej dodajemy 1/2 kubka jogurtu i miksujemy na piankę.

    Wierzchnią warstwę stanowi galaretka żółta.

Porady

Każda galaretkę rozpuszczamy w oddzielnym naczyniu. Ja rozpuściłam wszystkie na raz, już pod koniec układania warstw już częst galaretek mi zastygła to ponownie je rozpuszczałam wkładają naczynie z zastygniętą galaretką do garnka z gorącą wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować