Tartaletki z truskawkami i białą czekoladą

0 (0 ocen)

pyszny letni deser

Składniki:

  • Ciasto kruche: na 6 sztuk
    250 g mąki
    ½ kostki margaryny
    ½ szkl. cukru
    1 jajko
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    20 dag truskawek,
    ½ tabliczki białej czekolady

Tartaletki z truskawkami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy. Chowamy do lodówki na 30 min. Ciasto rozwałkowujemy, 1/3 ciasta zostawiamy, resztą wylepiamy foremki. Nakłuwamy widelcem.
  • 2. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek, kroimy w plastry. Czekoladę siekamy na kawałki. Na cieście układamy po trochu czekolady i rozkładamy truskawki. Z reszty ciasta robimy cienkie wałeczki i naklejamy na truskawkach, tworząc kratkę. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy