Ciasto kruche: na 6 sztuk
250 g mąki
½ kostki margaryny
½ szkl. cukru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
20 dag truskawek,
½ tabliczki białej czekolady
Tartaletki z truskawkami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagniatamy. Chowamy do lodówki na 30 min. Ciasto rozwałkowujemy, 1/3 ciasta zostawiamy, resztą wylepiamy foremki. Nakłuwamy widelcem.
2.Truskawki myjemy i obieramy z szypułek, kroimy w plastry. Czekoladę siekamy na kawałki. Na cieście układamy po trochu czekolady i rozkładamy truskawki. Z reszty ciasta robimy cienkie wałeczki i naklejamy na truskawkach, tworząc kratkę. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Komentarze