tartaletki czekoladowe z dynią

0 (0 ocen)

Sezon na dynie.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    250gmąki pszennej
    150g zamrożonego masła
    1żółtko
    2łyżki kakao
    2 łyżki cukru pudru
    Krem:
    600ml mleka
    cukier waniliowy
    2 budynie śmietankowe
    Około szklanki pieczonej dyni.
    Ulubione powidła

Tartaletki czekoladowe z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmrożone masło siekamy, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy. Owijamy folią i schładzamy około godziny.Następnie rozwałkowujemy i wykładamy ciastem foremki. Powinno wyjść 6 tartaletek.Na wierzchu układamy papier do pieczenia z fasolą.Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180stopni. Około 10-12 minut.
    Na 600ml mleka z cukrem waniliowym gotujemy budynie śmietankowe, po przestudzeniu miksujemy z upieczoną dynią.Po wystudzeniu tartaletek każdą lekko smarujemy ulubionymi powidłami ( u mnie powidła z mirabelek) i nakładamy krem budyniowo-dyniowy...ozdabiając kawałeczkami dyni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy