Tarta z boczkiem i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszna tarta z ciasta kruchego ze szpinakiem i boczkiem.

  • 15 min

Składniki:

  • ciasto kruchego (ok 400g)
    300g szpinaku mrożonego (może być i więcej)
    300g boczku
    7-10 jajek
    250g sera w kawałku do starcia
    ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    chili

Tarta z boczkiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta ze szpinakiem 1. Z podanych proporcji wychodzą dwie tarty. Boczek smażę na patelni. Szpinak rozmrażam i mieszam razem z boczkiem w misce. Czekam aż lekko wystygnie po czym wlewam rozbełtane jajka. Przyprawiam wszystko solą pieprzem i chili, wyciskam czosnek. W naczyniu rozprowadzam cienko ciasto robiąc wysokie "brzegi". Naczynie może być dowolnego kształtu - ja osobiście używam okrągłego oraz kwadratowego zarazem. Gdy już uklepię ciasto w naczyniu nakłuwam widelcem na całej powierzchni. Następnie wlewam jajka z boczkiem i szpinakiem a na samą górę sypię starty ser. Zapiekam ok 25 -30 min. Smacznego !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy