Tarta ze szpinakiem, boczkiem i serem feta

4.5 (173 ocen)

  • 35 min

Jestem studentką drugiego roku. Przed zbliżającą się sesją trzeba naładować baterie. Taki posiłek to niezła regeneracja :). Dzięki temu polubiłam szpinak i przekonałam rodzinę do smaku fety.

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    200 g mąki tortowej
    100 g zimnego masła
    1 jajko
    3 łyżki zimnej wody
    1/2 łyżeczki soli
    Składniki na farsz:
    300 g mrożonego szpinaku lub 600 g świeżego
    1 duża cebula
    4 duże ząbki czosnku
    100 g fety
    50 g startego parmezanu lub żółtego sera
    3 jajka + 1 do posmarowania
    sól
    świeżo mielony czarny pieprz
    gałka muszkatołowa
    3 łyżki masła + trochę do wysmarowania formy

    Wierzch:
    pomidory
    cienkie plasterki boczku
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szpinakiem, boczkiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę z solą.
    Masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i siekamy dużym nożem, do połączenia się składników
    Jajko roztrzepujemy z wodą, dodajemy do ciasta i szybko zagniatamy.
    Z ciasta tworzymy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30min.
  • 2. Mrożony szpinak rozmrażamy.Świeży szpinak myjemy, obcinamy grube ogonki i kroimy Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i razem przesmażamy na maśle (na małym ogniu).
    Dodajemy szpinak, porządnie przyprawiamy i smażymy jeszcze kilka minut.
    Do ciepłego szpinaku dodajemy rozkruszoną fetę i dokładnie razem łączymy.
    Na koniec dodajemy roztrzepane jajka, żółty ser lub parmezan i mieszamy. Farsz mamy już gotowy.
  • 3. Formę smarujemy masłem.
    Ciasto wyjmujemy z lodówki na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy. Nawijamy ciasto na wałek i wykładamy nim formę. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 5 minut do lodówki.
    Tartę wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy suchą fasolę lub groch (w ten sposób tarta będzie miała ładny kształt) i pieczemy 15 minut
    Ciasto wyjmujemy z piekarnika, smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy farsz, układamy plastry boczku posypujemy odrobiną sera. Na wierzch pomidory. Pieczemy kolejne 25-30 minut.

Porady

zamiast fasoli można użyć ceramiczne kulki do pieczenia. Jeżeli ciasto wystaje z formy, brzegi możemu odciąć i ułożyć na samym wierzchu w postaci dekoracyjnej kratki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować