Tarta ze szpinakiem, boczkiem i serem feta

  • wyświetlono: 4944 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Jestem studentką drugiego roku. Przed zbliżającą się sesją trzeba naładować baterie. Taki posiłek to niezła regeneracja :). Dzięki temu polubiłam szpinak i przekonałam rodzinę do smaku fety.

Catalina
  • 35min

Składniki

Składniki na ciasto:
200 g mąki tortowej
100 g zimnego masła
1 jajko
3 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
300 g mrożonego szpinaku lub 600 g świeżego
1 duża cebula
4 duże ząbki czosnku
100 g fety
50 g startego parmezanu lub żółtego sera
3 jajka + 1 do posmarowania
sól
świeżo mielony czarny pieprz
gałka muszkatołowa
3 łyżki masła + trochę do wysmarowania formy

Wierzch:
pomidory
cienkie plasterki boczku

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta ze szpinakiem, boczkiem i serem feta

  • 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę z solą.
    Masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i siekamy dużym nożem, do połączenia się składników
    Jajko roztrzepujemy z wodą, dodajemy do ciasta i szybko zagniatamy.
    Z ciasta tworzymy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30min.
  • 2. Mrożony szpinak rozmrażamy.Świeży szpinak myjemy, obcinamy grube ogonki i kroimy Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i razem przesmażamy na maśle (na małym ogniu).
    Dodajemy szpinak, porządnie przyprawiamy i smażymy jeszcze kilka minut.
    Do ciepłego szpinaku dodajemy rozkruszoną fetę i dokładnie razem łączymy.
    Na koniec dodajemy roztrzepane jajka, żółty ser lub parmezan i mieszamy. Farsz mamy już gotowy.
  • 3. Formę smarujemy masłem.
    Ciasto wyjmujemy z lodówki na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy. Nawijamy ciasto na wałek i wykładamy nim formę. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 5 minut do lodówki.
    Tartę wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy suchą fasolę lub groch (w ten sposób tarta będzie miała ładny kształt) i pieczemy 15 minut
    Ciasto wyjmujemy z piekarnika, smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy farsz, układamy plastry boczku posypujemy odrobiną sera. Na wierzch pomidory. Pieczemy kolejne 25-30 minut.

Porady

zamiast fasoli można użyć ceramiczne kulki do pieczenia.
Jeżeli ciasto wystaje z formy, brzegi możemu odciąć i ułożyć na samym wierzchu w postaci dekoracyjnej kratki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatatarta wytrawna

Komentarze

Podobne przepisy

Tarta z cukinią i serem feta

Dodane przez: Lipcowadziewczyna

Tarta z cukinią i serem feta

Krucha tarta z cukinią i pomidorem...

tarta ze szpinakiem, boczkiem i gorgonzolą

Dodane przez: KuchenneSzalenstwa

tarta ze szpinakiem, boczkiem i gorgonzolą

uwielbiam tarty, uwielbiam szpinak...

Tarta z selerem, szpinakiem i fetą

Dodane przez: anaaa536

Tarta z selerem, szpinakiem i serem feta

Pyszna tarta, idealna na kolację.

image-0bhl7q2

Dodane przez: Anusiaczek

Tarta ze szpinakiem, beszamelem i fetą

Porcja co najmniej na dwa dwuosobowe...

image-04mngq5

Dodane przez: aga20101

TARTA Z CIASTA FILLO ZE SZPINAKIEM, FETĄ...

Szybka nieskomplikowana, a w dodatku...

tarta ze szpinakiem i kurkami

Dodane przez: agarybak76

Tarta ze szpinakiem i kurkami

Kurki lubimy pod każdą postacią....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE