Tarta wiśniowo - czereśniowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszny deserek w sam raz na podwieczorek na tarasie :)

Składniki:

  • 300 g mąki
    - 2 jajka
    - 100 g cukru pudru
    - 250 g margaryny
    - pół kilo owoców ( mieszane wiśnie i czereśnie)
    - pół szklanki zimnej wody
    - 1 budyń waniliowy
    - pół szklanki cukru

Tarta wiśniowo - czereśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, cukru pudru, jajek i margaryny zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy je na pół godzinki do lodówki, po czym 2/3 ciasta rozkładamy na formie do tarty a pozostałą część rozwałkowujemy i tniemy w paseczki. 1/4 szklanki wody zagotowujemy z cukrem, dodajemy do niego umyte i wydrylowane owoce. Znów zagotowujemy. W pozostałej ilości wody rozprowadzamy budyń, który po zagotowaniu się wody dodajemy do owoców. Mieszamy do zgęstnienia i wylewamy na ciasto. Układamy na wierzchu paseczki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( z termoobiegiem ) i pieczemy ok. 20 min. Ciasto ma być brązowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2014

Komentarze

Podobne przepisy