Czereśniowa tarta z bezą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tarta czereśniowa czemu nie. Z masą serową, bezą i dużo czereśni. Do kawy w sam raz. Zrobiłam w obręczy do tortu, ale można zrobić w formie do tarty dużej.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    4 żółtka
    2 łyżki cukru pudru
    160 g masła
    160 g mąki pszennej
    3 łyżki śmietany gęstej
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    beza:

    4 białka
    200 g cukru


    czereśnie:

    700 g czereśni
    2 łyżeczki kisielu żurawinowego
    2 łyżki cukru
    50 ml wody
    1 cytryna

    masa serowo jogurtowa:

    1 jajko
    1 łyżka budyniu śmietankowego
    200 g serka śmietankowego
    200 g jogurtu greckiego
    3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery Beza

Czereśniowa tarta z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:

    Do miski przekładam zimne masło pokrojone w kostkę, dodaję cukier, mąkę, żółtka, sól, śmietanę, proszek. Całość kroję jeszcze nożem. Ciasto zagniatam rękoma bardzo krótko. Wstawiam na 15 minut do zamrażalnika. Przekładam na arkusz papieru do pieczenia i przez drugi arkusz wałkuję. Moja forma ma średnicę 21 cm, dokładam jeszcze boki które mają być wysokie plus około 4-5 cm. Także musi wyjść okrąg o średnicy 25-26 cm. Do ciasta przykładam talerz o takiej średnicy i odkrawam resztki ciasta żeby uzyskać okrąg. Formę smaruję masłem. Przekładam ciasto do formy i formuję boki. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i piekę około 20 minut aż się zarumieni. Zostawiam do przestygnięcia.

    Masa serowa:

    W czasie pieczenia do miski przekładam wszystkie składniki masy serowej i łączę krótko mikserem. Jak spód się upiecze i wystygnie wylewam masę i wstawiam ponownie do piekarnika na 30 minut temp 150 stopni.


    Czereśnie:

    Czereśnie wydrylowane przekładam do garnka, wsypuję cukier, dodaję sok z jednej cytryny i gotuję na wolnym ogniu aż czeręsnie puszczą sok. W misce rozrabiam kisiel w wodzie. Wlewam do gotujących czereśni i mieszam. Odstawiam do przestygnięcia. Czereśnie wykładam na masę serową.

    Beza:

    Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam. Jak piana będzie dobrze ubita i lśniąca a cukier rozpuści się wykładam na czereśnie. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę 15 minut potem zmniejszam na 90 stopni i piekę 45 minut. Po wyłączeniu uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam ciasto żeby stygło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Jogurt Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować