Tarta porowa

0 (0 ocen)

  • 10 min

Szybkie i tanie danie, zarówno jako przystawka czy kolacja

  • 10 min

Składniki:

  • •ciasto francuskie
    •2 pory (biała część)
    •cebula
    •2 jajka
    •śmietana 18%
    •20 dag sera żółtego
    •olej
    •sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie

Tarta porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nastawiamy piekarnik na 180 °C. Por kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Warzywa smażymy na oleju na patelni. Przyprawiiamy. Jajka rozmucamy i łączymy ze śmietaną. Ser ścieramy.
  • 2. Ciasto rozwijamy, przykładamy górną część talerza w wielkości nieco większej niż tortownica czy forma do tarty. Nożem odkrajamy na około talerza. Wykładamy formę papierem do pieczenia i kładziemy ciasto.
  • Tarta portowa 3. Na ciasto nakładamy ostygnięty farsz i zalewamy śmietaną z jajkami. Posypujemy serem żółtym. Zapiekamy ok. 20-30 min, do czasu zbrązowienia ciasta i zapieczenia sera.

Porady

•ciasto francuskie warto kupić w Biedronce (3 zł) •można dodać własne ulubione przyprawy •dla osób liczących kalorie można użyć śmietany 12% albo z niej zrezygnować •można takkże warzywa usmażyć bez tłuszczu •oraz użyć sera Holender o zmniejszonej zawartości tłuszczu (17%)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy