Tarta po rusku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nie lada gratka dla koneserów pierogów po rusku. Tym razem w szybszej formie, formie tarty.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    500 g ziemniaków
    250 g białego sera
    1 łyżka majeranku
    1 cebula
    200 g wędzonego boczku
    sól, pieprz

Tarta po rusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta po rusku 1. Ziemniaki gotujemy, razem z serem mielimy na średnich oczkach.
    Cebulę siekamy, boczek kroimy w kostkę. Na suchą patelnię wrzucamy boczek, wytapiamy tłuszcz, następnie dodajemy cebulę, szklimy.
    Zmielone ziemniaki z serem mieszamy z boczkiem, cebulą i majerankiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    W formie do pieczenia rozkładamy ciasto, nakłuwamy widelcem i chwilę podpiekamy w 200°C.
    Na podpieczony spód wykładamy farsz.
    Całość pieczemy 25 minut w 200°C.

Komentarze

Podobne przepisy