Tarta jagodowa z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne kruche ciasto z delikatnym jagodowym wnętrzem. Idealne na każdą okazję jak i bez okazji.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
    3 szklanki mąki krupczatki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru pudru
    200 g masła
    3-4 żółtka
    1-2 łyżki śmietany kremówki

    Nadzienie:
    2 szklanki jagód lub borówek amerykańskich (mogą być mrożone)
    1 kisiel poziomkowy
    2 łyżki drobnej kaszki orkiszowej
    3 łyżki brązowego cukru

    Do posypania:
    biała czekolada

Tarta jagodowa z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia siekamy z zimnym masłem, dodajemy, żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto, wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Z ciasta odkrawamy 1/2 i odkładamy z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto wałkujemy i wykładamy nim dużą formę na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w temperaturze 170-180°C przez ok 15 minut.
  • 2. Jagody delikatnie mieszamy z suchym kisielem, kaszką orkiszową i cukrem.
    Wysypujemy na podpieczony spód. Resztę ciasta kruszymy na wierzch i pieczemy jeszcze ok. 20 minut. Jak kruszonka na wierzchu będzie rumiana wyjmujemy ciasto i posypujemy startą na tarce białą czekoladą.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje podane na ciepło, z gałką lodów śmietankowych lub z łyżką gęstego jogurtu naturalnego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy