Tarta jagodowa z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia siekamy z zimnym masłem, dodajemy, żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto, wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Z ciasta odkrawamy 1/2 i odkładamy z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto wałkujemy i wykładamy nim dużą formę na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w temperaturze 170-180°C przez ok 15 minut.
2.Jagody delikatnie mieszamy z suchym kisielem, kaszką orkiszową i cukrem.
Wysypujemy na podpieczony spód. Resztę ciasta kruszymy na wierzch i pieczemy jeszcze ok. 20 minut. Jak kruszonka na wierzchu będzie rumiana wyjmujemy ciasto i posypujemy startą na tarce białą czekoladą.
Porady
Ciasto najlepiej smakuje podane na ciepło, z gałką lodów śmietankowych lub z łyżką gęstego jogurtu naturalnego.
Komentarze