Tarta czekoladowa z czerwoną gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu zagotować wino, cukier, przyprawy i podgrzewać 5 minut.
Umyte, obrane gruszki pokroić w ćwiartki , wyciąć gniazda nasienne i włożyć do wina.
Gotować na bardzo małym ogniu, aż gruszki zmiękną i zabarwią się na czerwono.
Wyjąć z wina i odstawić przynajmniej na 2h, aby rozwinęły się aromaty.
Składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na 30minut.
Ciastem wyłożyć natłuszczoną formę do tarty i wstawić jeszcze raz na 15 minut do lodówki.
Ciasto podpiec przez 15 minut w temperaturze 190stopni.
Czekoladę podgrzewać ze śmietaną, aż się rozpuści i składniki dobrze się połączą. Dodać jajko i rum, wymieszać i przestudzić.
Masę czekoladową wyłożyć na podpieczony spód i ułożyć gruszki. Polać je odrobiną syropu winnego .
Ciasto wstawić ponownie do pieca na 20-25 minut.
Po wyjęciu wystudzić , wyłożyć na paterę i kroić.
Komentarze