Tarta czekoladowa z czerwoną gruszką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tarta czekoladowa z czerwoną gruszką.

Składniki:

  • Składniki.
    3 gruszki
    500 ml wina wytrawnego czerwonego
    10 dag cukru
    1 gwiazdka anyżu
    1 laska wanilii
    1 kawałek cynamonu
    4 goździki

    Ciasto.
    15 dag mąki pszennej
    50 g cukru pudru
    40 g kakao
    15 dag masła zimnego
    2 żółtka

    Masa czekoladowa.
    10 dag czekolady gorzkiej
    200 ml śmietany kremówki
    1 jajko
    1 łyżka rumu

Tarta czekoladowa z czerwoną gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu zagotować wino, cukier, przyprawy i podgrzewać 5 minut.
    Umyte, obrane gruszki pokroić w ćwiartki , wyciąć gniazda nasienne i włożyć do wina.
    Gotować na bardzo małym ogniu, aż gruszki zmiękną i zabarwią się na czerwono.
    Wyjąć z wina i odstawić przynajmniej na 2h, aby rozwinęły się aromaty.
    Składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na 30minut.
    Ciastem wyłożyć natłuszczoną formę do tarty i wstawić jeszcze raz na 15 minut do lodówki.
    Ciasto podpiec przez 15 minut w temperaturze 190stopni.
    Czekoladę podgrzewać ze śmietaną, aż się rozpuści i składniki dobrze się połączą. Dodać jajko i rum, wymieszać i przestudzić.
    Masę czekoladową wyłożyć na podpieczony spód i ułożyć gruszki. Polać je odrobiną syropu winnego .
    Ciasto wstawić ponownie do pieca na 20-25 minut.
    Po wyjęciu wystudzić , wyłożyć na paterę i kroić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_04-2014

Komentarze

Podobne przepisy