Tarta czekoladowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealna na poprawę humoru z mnóstwem kalorii

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    szczypta soli
    3/4 cukru pudru
    kostka masła
    3 żółtka
    Masa czekoladowa:
    3 tabliczki gorzkiej czekolady
    300 ml słodkiej śmietany 18%
    125 g Lentilky lub m&m's
    Wiórka kokosowe na posypkę

Tarta czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Podgrzej piekarnik do temperatury 200 C. Posiekaj masło z mąką, cukrem i szczyptą soli. Dodaj żółtka i szybko wyrób ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 40 minut.
  • 2. Po wyjęciu ciasta z lodki wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Piecz je w temp. 200 stopni C ok 15-20 minut, a potem wyjmij i pozostaw do ostudzenia.
  • 3. Masa czekoladowa:
    Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, następnie dodaj śmietanę. Mieszaj aż wszystko ładnie się połączy. Gotową masę wylewamy na wcześnie upieczone ciasto i dekoruj cukierkami. Po ostygnięciu posypujemy kokosem i wkładamy tartę do lodówki na około 2 godziny.

Porady

Do masy czekoladowej możemy dać posiekane orzechy laskowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy