Tarta czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Podgrzej piekarnik do temperatury 200 C. Posiekaj masło z mąką, cukrem i szczyptą soli. Dodaj żółtka i szybko wyrób ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 40 minut.
2.Po wyjęciu ciasta z lodki wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Piecz je w temp. 200 stopni C ok 15-20 minut, a potem wyjmij i pozostaw do ostudzenia.
3.Masa czekoladowa:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, następnie dodaj śmietanę. Mieszaj aż wszystko ładnie się połączy. Gotową masę wylewamy na wcześnie upieczone ciasto i dekoruj cukierkami. Po ostygnięciu posypujemy kokosem i wkładamy tartę do lodówki na około 2 godziny.
Porady
Do masy czekoladowej możemy dać posiekane orzechy laskowe.
Komentarze