Tarta budyniowo czereśniowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Szybko, prosto i smacznie na letnie popołudnie.

  • Łatwy

Składniki:


  • - żółtko: 1 sztuka
    - jajka całe: 2 sztuki
    - mąka pszenna (typ 550): 155 gramów
    - cukier drobny: 150 gramów
    - masło ekstra: 115 gramów
    - śmietana kwaśna 18%: 280 gramów
    - sól: 2 szczypty
    - cukier waniliowy (całe opakowanie): 1 opakowanie
    - zimna woda: 2 łyżeczki
    - czereśnie/wiśnie/truskawki: 1 szklanka

Tarta budyniowo czereśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtko, wodę, 155g mąki, 50g cukru, zimne masło, szczyptę soli zagniatamy na ciasto i chowamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągamy i wykładamy ciastem wysmarowaną foremkę do tarty, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, przykrywamy papierem i przysypujemy np. fasolą. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Podpieczone ciasto wyciągamy, ściągamy papier z wierzchu i odstawiamy. Resztę składników łączymy za pomocą blendera/miksera/trzepaczki w misce aż powstanie gładka masa. Wylewamy masę śmietanową na podpieczony spód, na wierzchu układamy owoce i całość wkładamy do pikarnika i pieczemy około 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy