Talarki ziemniaczane w cieście

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Chrupiące ciasto z odrobiną chilli i tymianku tworzą smakowitą koszulkę dla mięciutkich, ziemniaczanych talarków.

  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki średniej wielkości: 7 sztuk
    - mąka pszenna: 12 łyżek
    - tymianek suszony: 0.25 łyżeczki
    - kolendra w proszku: 0.25 łyżeczki
    - oregano suszone: 0.25 łyżeczki
    - chilli w proszku: 0.25 łyżeczki
    - papryka słodka mielona: 1 łyżeczka
    - czosnek: 2 ząbki
    - mleko: 250 mililitrów
    - jajka: 2 sztuki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - olej rzepakowy: 5 łyżek

Talarki ziemniaczane w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaczane talarki 1. Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w plastry około 0,5cm a następnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Każdego nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. W misce łączymy ze sobą składniki na ciasto- mąka, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko, wbijamy jajka, doprawiamy solą do smaku. Dokładnie mieszamy aby powstała jednolita konsystencja. Odstawiamy na 15 minut. Każdy z talarków maczamy w cieście, układamy na rozgrzanej patelni z olejem. Smażymy na małym ogniu z obu stron aż będą rumiane (możemy lekko nakłuć widelcem sprawdzając czy ziemniaki są już miękkie).

Komentarze

Podobne przepisy