Ziemniaczane talarki z patelni

4.98 (148 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wspaniale uzupełnią Wasze danie główne. Są tak smaczne, że niewykluczone, że wyjdą na pierwszy plan! Jedno jest pewne – długo ich nie zapomnicie. Smacznego!

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki 8 sztuk
    olej
    kminek mielony
    rozmaryn Prymat
    szałwia cięta
    gałka muszkatołowa mielona
    sól ziołowa
    pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

4.98 (148 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Ziemniaczane talarki z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrałam i opłukałam pod zimną wodą.Pokroiłam w talarki, krążki,okrągłe plasterki.Na niedużym płomieniu rozgrzałam patelnię ze sporą ilością oleju. Przełożyłam pokrojone ziemniaki na patelnię.Przyjemnie dla ucha skwierczały.Obsypałam ziemniaki przyprawami(sporą dawką rozmarynu,lubczyku, szałwii oraz odrobiną kminku,kurkumy i gałki muszkatołowej). Zamieszałam ziemniaki,aby wszystkie były umazane w przyprawach, aby każdy ziemniak przeszedł przyprawami,był doprawiony.Podsmażałam wszystko,od czasu do czasu mieszając i podlewając olejem,by ziemniaki nie przywierały do patelni.Gdy ziemniaki zmiękły,dobrze się wysmażyły i zarumieniły zdjęłam patelnię z ognia.Można było je już jeść,odczekując jedynie chwilę,by nie poparzyć języka.
    Ziemniaczki są aromatyczne,bardzo ziołowe,przyjemnie chrupiące i doprawione.Można je zjeść w ramach kolacji z różnymi dodatkami(sosami,ketchupem)lub jako bonus do obiadu.Bardzo ekonomiczne,nie kosztowne jedzenie.I można sobie podziałać dowolnie z przyprawami,użyć ulubionych,dodać różnorakie przyprawy uzyskując specyficzny,za każdym razem inny,unikatowy smak.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować