Ziemniaczane talarki duszone w śmietanie

4.49 (197 ocen)

Talarki ziemniaczane to alternatywa dla ziemniaków gotowanych. Gdy znudzą nam się ziemniaki gotowane robię ziemniaki w plasterkach. Jednak najlepiej smakują mi tak podane młode ziemniaczki.

Składniki:

  • ziemniaki - 7 szt.
    sól - 1 łyżeczka
    Pieprz czarny- MŁYNEK - 1 szczypta
    majeranek otarty - 1 łyżeczka
    przyprawa do ziemniaków - 1 łyżka
    oliwa z oliwek - 1 łyżka
    ząbki czosnku - 3 szt.
    śmietana 18 proc - 3/4 małej śmietany
    koper świeży - do posypania
    woda - większa połowa szkl.
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaczane talarki duszone w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć. Pokroić w dość grube talarki - plasterki. Umieścić w misce i przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków, majerankiem. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać oliwę i wszystko wymieszać.
  • 2. Talarki umieścic na rozgrzanej patelni. Przysmażyć. Dodać wodę. Dusic pod przykryciem ok 20 min., na małym ogniu. Gdy woda odparuje dodać śmietanę. Ogień zwiększyć. Wymieszać. Gdy się ziemniaczki przysmażą z śmietaną, danie gotowe.
    Na koniec posypać koperkiem.

Porady

Takie talarki można podawać na różne sposoby. Nadają się na obiad jak i kolację ( od czasu do czasu ). Jeszcze lepiej smakują z grillowanym mięskiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Koper Śmietana Ziemniaki Oliwa z oliwek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować