875 g dyni , obranej, bez pestek i pokrojonej w 1,5 cm kostkę
4 łyżki oliwy z oliwek
500 g świeżych tagliatelle
50 g rukoli
8 posiekanych liści szałwii
tarty ser parmezan, do wykończenia
sól i pieprz
Tagliatelle z dynią i szałwią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włożyć dynię na małą blachę, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, doprawić i wstawić do rozgrzanego piekarnika 220oC ( 425oF ), na 15-20 minut, aż zmięknie.
2.Tymczasem w dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gotować makaron zgodnie z instrukcją na pudełku.
3.Odcedzić, wrzucić na patelnię , a następnie dodać do rukolę, szałwię i dynię. Wymieszać razem na małym ogniu z pozostałą oliwą z oliwek, a następnie podawać z odrobiną świeżego parmezanem.
Komentarze