Tagliatelle z dynią i szałwią

0 (0 ocen)

  • 39 min

Dynia w innej odsłonie

  • 39 min

Składniki:

  • 875 g dyni , obranej, bez pestek i pokrojonej w 1,5 cm kostkę
    4 łyżki oliwy z oliwek
    500 g świeżych tagliatelle
    50 g rukoli
    8 posiekanych liści szałwii
    tarty ser parmezan, do wykończenia
    sól i pieprz

Tagliatelle z dynią i szałwią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włożyć dynię na małą blachę, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, doprawić i wstawić do rozgrzanego piekarnika 220oC ( 425oF ), na 15-20 minut, aż zmięknie.
  • 2. Tymczasem w dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gotować makaron zgodnie z instrukcją na pudełku.
  • 3. Odcedzić, wrzucić na patelnię , a następnie dodać do rukolę, szałwię i dynię. Wymieszać razem na małym ogniu z pozostałą oliwą z oliwek, a następnie podawać z odrobiną świeżego parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy