Szybkie placuszki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 40 min

Danie jest proste i tanie, ale przy tym bardzo sycące. Świetny sposób, żeby wykorzystać resztki z poprzedniego obiadu.

  • 40 min

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
    20 dag kiełbasy
    10 dag boczku
    cebula
    jajko
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    garść szczypiorku
    łyżka majeranku
    sól, pieprz

Szybkie placuszki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykorzystujemy ziemniaki, które pozostały nam z poprzedniego obiadu lub gotujemy nowe. Jeśli wybieramy drugi sposób, to musimy je wystudzić.
    Ziemniaki tłuczemy.
  • 2. Na patelni podsmażamy boczek, potem dodajemy i podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę.
  • 3. Do ziemniaków dodajemy podsmażoną kiełbasę i boczek, potem pozostałe składniki. Wyrabiamy masę, tak by składniki dobrze się połączyły.
  • 4. Formujemy małe placuszki, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoto, a nadmiar tłuszczu odsączamy w papierowy ręcznik.

Porady

Placuszki świetnie smakują z barszczem lub sokiem pomidorowym. Można też dodać do nich szpinaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy