Sztufada z czosnkiem Klaudii

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepis dostałam od babci,której wszystkie potrawy to przysłowiowe ''niebo w gębie''.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wołowina: 1.5 kilograma
    - czosnek: 7 ząbków
    - mąka pszenna: 2 łyżki

    - włoszczyzna: 0.5 pęczka
    - cebula (duża): 1 sztuka
    - bulion wołowy rozpuszczony z kostki: 1 szklanka
    - chleb razowy: 5 dekagramów
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - majeranek: 1 łyżeczka
    - musztarda: 2 łyżki

Sztufada z czosnkiem klaudii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso naszpikuj obranymi ząbkami czosnku.Posyp przyprawami i mąką.zrumień na rozgrzanej patelni.Przełóż do garnka,podlej wodą.Gotuj 75- 90 min.
  • 2. Warzywa obierz,rozdrobnij i razem z bulionem dodaj do mięsa na 15 min przed końcem gotowania.
  • 3. Miękkie mięso wyjmij,wywar wymieszaj z chlebem.Duś 5 min.Sos przetrzyj,przypraw solą,pieprzem,majerankiem i musztardą.Polej nim sztufadę.Podawaj z grubym makaronem albo ziemniaczanymi kluseczkami.

Komentarze

Podobne przepisy