Szpinakowe krokiety

0 (0 ocen)

Smaczna alternatywa dla tradycyjnych krokietów.

Składniki:

  • 1-2 jajka,
    mleko,
    mąka,
    olej do smażenia,

    1 opak. szpinaku mrożonego,
    1 opak. fety,
    3-4 ząbki czosnku,
    sól, cukier,

    bułka tarta, 1 jajko

Szpinakowe krokiety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szpinakowe krokiety 1. Z mąki, mleka, i jajek robimy ciasto naleśnikowe. Powinno mieć konsystencję nieco rzadszą niż gęsta śmietana.
    Doprawiamy lekko do smaku szczypt soli i ewentualnie cukru.

    Na rozgrzanej patelni smażymy cieniutkie naleśniki, pilnując jednocześnie aby zbytnio się nie zrumieniły.

    Układamy jeden na drugim na talerzu.
  • Szpinakowe krokiety 2. Przygotowujemy farsz szpinakowy:

    Szpinak dusimy pod przykryciem aż do całkowitego rozmrożenia, Dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i pokrojoną w mniejsze kawałki fetę.
    Mieszamy aż do momentu połączenia się sera ze szpinakiem.

    Zostawiamy do przestygnięcia, a następnie smarujemy szpinakowym farszem naleśniki i zwijamy w formie krokietów.
  • Szpinakowe krokiety 3. Tak przygotowane krokiety zanurzamy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiano.

    Podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy