Krokiety szpinakowe z kaszą gryczaną

4.5 (177 ocen)

  • 60 min

Farsz z kaszy gryczanej, twarogu i sera feta sprawia, że krokiety są bardzo smaczne, a zielone naleśniki ze szpinakiem sprawiają, że niezwykle atrakcyjnie wyglądają.

  • 60 min

Składniki:

  • SZPINAKOWE CIASTO NALEŚNIKOWE:
    mrożony szpinak - 200 g
    mąka tortowa – 250 g
    mleko – 1,5 szk.
    woda – 1/2 szk.
    jajka - 2 szt.
    świeżo mielona gałka muszkatołowa – do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
    sól morska – do smaku
    czosnek granulowany – 1 łyżeczka

    FARSZ:
    kasza gryczana palona – 150 g
    ser feta - 200 g
    twaróg – 200 g
    cebula – 1 szt.
    czosnek – 3 ząbki
    majeranek – 1 łyżeczka
    pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
    sól morska – do smaku
    olej rzepakowy – 1 łyżka

    PONADTO:
    olej rzepakowy – do smażenia naleśników
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Naleśniki Ser

Krokiety szpinakowe z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrozić szpinak, wymieszać z wodą, mlekiem, jajkami. Wsypać mąkę, przyprawy i zmiksować na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany.
    Kaszę gryczaną ugotować i odstawić do przestygnięcia. Cebulę drobno posiekać i usmażyć na oleju, pod koniec dodać posiekany czosnek i przestudzić.
  • 2. Cebulę wymieszać z kaszą, dodać rozgnieciony widelcem twaróg i ser feta oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.
  • 3. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki. Smarować dość grubo farszem i zaginając boki do środka zwijać w rulony. Krokiety obsmażać na maśle bez panierowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Kasza gryczana Sery Szpinak Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować