Farsz z kaszy gryczanej, twarogu i sera feta sprawia, że krokiety są bardzo smaczne, a zielone naleśniki ze szpinakiem sprawiają, że niezwykle atrakcyjnie wyglądają.
60 min
Składniki:
SZPINAKOWE CIASTO NALEŚNIKOWE:
mrożony szpinak - 200 g
mąka tortowa – 250 g
mleko – 1,5 szk.
woda – 1/2 szk.
jajka - 2 szt.
świeżo mielona gałka muszkatołowa – do smaku
pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
sól morska – do smaku
czosnek granulowany – 1 łyżeczka
FARSZ:
kasza gryczana palona – 150 g
ser feta - 200 g
twaróg – 200 g
cebula – 1 szt.
czosnek – 3 ząbki
majeranek – 1 łyżeczka
pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
sól morska – do smaku
olej rzepakowy – 1 łyżka
Krokiety szpinakowe z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmrozić szpinak, wymieszać z wodą, mlekiem, jajkami. Wsypać mąkę, przyprawy i zmiksować na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany.
Kaszę gryczaną ugotować i odstawić do przestygnięcia. Cebulę drobno posiekać i usmażyć na oleju, pod koniec dodać posiekany czosnek i przestudzić.
2.Cebulę wymieszać z kaszą, dodać rozgnieciony widelcem twaróg i ser feta oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.
3.Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki. Smarować dość grubo farszem i zaginając boki do środka zwijać w rulony. Krokiety obsmażać na maśle bez panierowania.
Komentarze