Szaszłyki z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym

0 (0 ocen)

Nadal grillujemy :)

Składniki:

  • - podwójna pierś z kurczaka;
    - 2 ząbki czosnku;
    - sok z połowy cytryny;
    - 1 łyżka miodu;
    - 1 łyżka sosu sojowego;
    - 2 łyżki przecieru pomidorowego;
    - 2 łyżki octu winnego;
    - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki;
    - 1/4 łyżeczki ostrej papryki;
    - sól;
    - pieprz.

Szaszłyki z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z kurczaka dokładnie umyj, oczyść i pokrój w paski. Do miski przeciśnij przez praskę czosnek, dodaj pozostałe składniki marynaty i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mięso i delikatnie połącz z marynatą. Włóż do lodówki na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin. Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie przez około godzinę. Przygotowane mięso nabij na wykałaczki np. w kształt węża i grilluj z każdej strony kilka minut.
    Szaszłyki podajemy np. z ryżem i sałatką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy