sezon grilowy w pełni a wiec czas na szaszłychka :)
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 cebula czerwona,
1 cukinia,
papryka ( u mnie żółta),
kilka pieczarek,
przyprawa do frytek i ziemniaków,
marynata do mięsa:
2 ząbki czosnku,
słodka i ostra papryka
sól, curry,
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety kroimy w dość dużą kostkę. Mięso nacieramy solą, curry, papryką i ząbkiem czosnku zgniecionym przez praskę, polewamy oliwą. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Warzywa kroimy: paprykę w dużą kostkę, cebulę i cukinię w plastry, pieczarki w ćwiartki, polewamy oliwą i posypujemy przyprawa do frytek i ziemniaków, odstawiamy do lodówki.
Na wykałaczki nadziej warzywa i kawałki kurczaka wedle uznania, w dowolnej kolejności.
szaszłyki pieczemy na średnio rozgrzanym grillu przez około 15-20 minut. W trakcie pieczenia obracaj szaszłyki co kilka minut z każdej strony.
Szaszłyki możemy również upiec w piekarniku lub na patelni gilowej.
Komentarze