Szaszłyki z kurczakiem i warzywami

0 (0 ocen)

sezon grilowy w pełni a wiec czas na szaszłychka :)

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    1 cebula czerwona,
    1 cukinia,
    papryka ( u mnie żółta),
    kilka pieczarek,
    przyprawa do frytek i ziemniaków,
    marynata do mięsa:
    2 ząbki czosnku,
    słodka i ostra papryka
    sól, curry,
    2-3 łyżki oliwy z oliwek

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety kroimy w dość dużą kostkę. Mięso nacieramy solą, curry, papryką i ząbkiem czosnku zgniecionym przez praskę, polewamy oliwą. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
    Warzywa kroimy: paprykę w dużą kostkę, cebulę i cukinię w plastry, pieczarki w ćwiartki, polewamy oliwą i posypujemy przyprawa do frytek i ziemniaków, odstawiamy do lodówki.
    Na wykałaczki nadziej warzywa i kawałki kurczaka wedle uznania, w dowolnej kolejności.
    szaszłyki pieczemy na średnio rozgrzanym grillu przez około 15-20 minut. W trakcie pieczenia obracaj szaszłyki co kilka minut z każdej strony.
    Szaszłyki możemy również upiec w piekarniku lub na patelni gilowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy