Szarlotkowe babeczki z karmelową polewą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Są przepyszną aranżacją tradycyjnej szarlotki. Zwieńczeniem smaku jest słodka, karmelowa masa królująca nad kruchą otoczką.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki ciasta kruchego:

    2 szklanki mąki pszennej

    2/3 kostki margaryny

    2/3 szklanki cukru

    3 żółtka

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki dodatkowe:

    Kilka dużych jabłek

    Cynamon

    Cukier waniliowy

    Szklanka gotowej masy karmelowej

Szarlotkowe babeczki z karmelową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta kruchego dokładnie posiekaj nożem i zagnieć. Rozwałkuj ciasto ,a następnie wyłóż dno i boki foremek na babeczki, zostawiając około ¼ części ciasta na wierzch. jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. zasyp je cukrem waniliowym, cynamonem i odciśnij z nadmiaru soku. Następnie masę jabłkową wyłóż na ciasto kruche a wierzch przykryj resztą ciasta. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu babeczek podgrzej masę karmelową i udekoruj nią wierzch babeczek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy