szarlotka z anyżem i kardamonem

0 (0 ocen)

  • 50 min

szarlotka najlepiej smakuje mi jesienią dodatek anyżu nadaje korzenny , a kardamon cytrusowy smak.

  • 50 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
    200 g miękkiego masła lub margaryny
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru pudru
    masa jabłkowa:
    2 kg.jabłek
    1/3 szklanki cukru
    2 łyżeczki anyżu
    2 łyżeczki kardamonu
    2 łyżeczki cynamonu
    1 opakowanie cukru waniliowego

Szarlotka z anyżem i kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę łączymy z cukrem, dodajemy jajka i masło siekamy nożem, aż powstaną duże grudki, które szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować , na cieście ułożyć duży talerz i odciąć koło ,ciasto przełożyć na papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut.
    Jabłka obieramy , wycinamy gniazda nasienne i kroimy na grube plastry . Jabłka ,cukier zwykły i wanilinowy oraz przyprawy przekładamy do garnka i dusimy na średnim ogniu do chwili, aż jabłka zmiękną .Na podpieczony spód wykładamy jabłka , brzegi ciasta zawijamy do środka, pieczemy 30 minut.Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy