Szarlotka królewska z kardamonem

4.5 (193 ocen)

Przyprawy, jabłka, kruche ciasto maślane i słodka śmietana. Szarlotkę królewską przygotowuje się właśnie w taki sposób – dbając o drobiazgi.

Składniki:

  • blacha 25 x 40 cm

    ciasto:

    2 szklanki mąki pszennej 650 lub 500
    2 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000
    1 1/2 szklanki cukru pudru
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g masła
    4 żółtka
    1/2 łyżeczki kardamonu
    szczypta soli
    Jabłka:

    2 kg jabłek
    1 laska cynamonu
    1/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki kardamonu
    1 cytryna ( lub 1 łyżeczka kwasku cytrynowego )
    Wierzch:

    330 g (op.) śmietany kremówki 30 lub 36% tł.
    1 op. śmietan fiksu lub łyżeczka żelatyny rozpuszczona w kilku łyżkach wody
    1/3 szklanki cukru
    3 łyżki słodkiego kakao lub cappucino
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Szarlotka królewska z kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąki mieszamy z cukrem, proszkiem i solą. Dodajemy posiekane masło i rozdrabniamy je w mące palcami. Wbijamy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Chowamy je do lodówki.


  • 2. Jabłka : Owoce obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki. Zalewamy 1 szklanką wody z sokiem z cytryny ( kwaskiem ). Dodajemy laskę cynamonu i prażymy ok. 20 minut aż zmiękną. Dodajemy kardamon i cukier – do smaku. Gotujemy jeszcze 10 minut. Studzimy.
  • 3.
    Ciasto dzielimy na dwie części – 1/3 chowamy do zamrażarki, 2/3 wałkujemy i wykładamy nim dno formy.
    Na cieście układamy jabłka i posypujemy je cynamonem.
    Na wierzch ścieramy resztę ciasta.
    Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach, góra, dół.
    Gotową wyciągamy z pieca i studzimy.
  • 4. Podsypujemy kakao.
    Przed podaniem chłodzimy, najlepiej całą noc.
  • 5. Zimną Śmietanę ubijamy z cukrem, pod koniec dodajemy fiks. Układamy na cieście.

Porady

Razową mąkę można zastąpić zwykłą pszenną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Imieniny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować