PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Szarlotka sypana z cynamonem, kardamonem i żurawinąhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0003/26/bc30eccd5b77718c31f83580913a370d2e184a08.jpeg16001200http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/szarlotka-sypana-z-cynamonem-kardamonem-i-zurawina-3
CIASTO SYPANE:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
16 g cukru wanilinowego
zimne masło (prawie cała kostka, zależy jak grube plasterki pokroimy)
MASA JABŁKOWA:
1,2 kg jabłek
sok z cytryny do smaku
cukier trzcinowy do smaku
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
szczypta imbiru
łyżka rumu
10 dag żurawiny suszonej
Sposób przygotowania przepisu:
Szarlotka sypana z cynamonem, kardamonem i żurawiną
1.
Blaszkę o wymiarach 20x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.
Piekarnik rozgrzać do 155-160 stopni z termo obiegiem.
Do miseczki przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać kaszę mannę, cukier i cukier wanilinowy, dokładnie wymieszać i rozsypać na trzy równe porcje.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wymieszać z przyprawami i żurawiną (jabłka powinny być dobrze przyprawione sokiem z cytryny)
Dno blaszki równomiernie pokryć pierwszą porcją suchych składników.
Na to małymi porcjami rozłożyć połowę masy jabłkowej, wyrównać.
Na jabłka rozsypać drugą porcję suchych składników, a nie rozłożyć pozostałe jabłka.
Przykryć trzecią warstwą suchych składników, na wierzchu ułożyć plasterki zimnego masła.
Piec około 60 minut.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze