Szarlotka gryczana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Staropolski przepis na smaczną szarlotkę.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Jabłka winne 4 szt.
    Mąka gryczana 10 kopiatych łyżek
    Otręby gryczane 10 kopiatych łyżek
    Masło 175 gram (dobrze schłodzone)
    Cukier 2 łyżki
    Cynamon

Szarlotka gryczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Otręby, mąkę i cukier razem mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy dobrze masłem i wykładamy przygotowaną mieszankę. Następnie układamy jabłka i oprószamy cynamonem. Na wierz ścieramy na tarce o grubych oczkach dobrze schłodzone masło. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni na niskim poziomie piekarnika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy