szarlotka

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Pyszna szarlotka, która zawsze się uda.

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
    200 g masła
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżki śmietany
    3 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    Jabłka:
    1 kg jabłek
    łyżeczka cynamonu
    1/3 szklanki cukru
    cukier waniliowy

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołeczek, masło drobno wkroić w mąkę. Dodać śmietanę, proszek do pieczenia, cukier i żółtka. Szybko zagnieść ciasto.
    Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnuszka i chwilę podsmażać. Dodać oba cukry i cynamon. Ostudzić.
    Blaszkę posmarować masłem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Połową ciasta wyłożyć blaszkę. Wylać na to jabłka. Z białek ubić pianę z odrobiną soli i wyłożyć na jabłka. Drugą połową ciasta przykryć całość. Piec ok. 45 minut w 180 st. C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy