Szare kluchy

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

czyli kluchy z surowych pyrek przez długi czas były potrawą najubozszej części Wielkopolan

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - surowe, starte ziemniaki (ilość po odsączeniu): 4 szklanki
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - maka ziemniaczana, czubata: 1 łyżka
    - jaja: 4 sztuki
    - sól do smaku: 1 sztuka

Szare kluchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku zagotować posoloną wodę. Utarte, osaczone ziemniaki (ja odsączam na gęstym sicie), oba rodzaje mąki i jaja dokładnie wymieszać na jednolite ciasto. Posolić do smaku i jeszcze raz wymieszać. Łyżkę maczać w zimnej wodzie i kłaść na wrzątek porcje ciasta. Kluski gotować partiami, około 5 minut od chwili wypłyniecia. Podawać z młodą kapustą lub okraszone zrumienionym boczkiem lub wg. własnego uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy