Syrop z rabarbaru

0 (0 ocen)

Kocham rabarbar bo kojarzy mi się z dzieciństwem i maczaniem go w cukrze. Warto wykorzystać sezon i zachować nieco jego smaku w czarujących kolorem buteleczkach. Zimą, będziecie go wielbić!

Składniki:

  • 1kg rabarbaru
    500g cukru
    ½ szklanki malin

Syrop z rabarbaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy w małe kawałki. Zasypujemy cukrem i dodajemy 3-5 łyżek wody. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy maliny i gotujemy jeszcze 5 minut. Gorący przelewamy do wy pasteryzowanych/wyparzonych butelek.
    Owoce pozostałe po gotowaniu syropu można zużyć do ciast, deserów lub jako dżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy