Syrop truskawkowo-rabarbarowy z cytrynką

0 (0 ocen)

  • 25 min

Super pyszny i orzeżwiający dzęki dodatkowi cytryny i rabarbaru syrop z truskawek. Z dodatkiem lista mięty i kostki lodu jest doskonałym letnim napojem.

  • 25 min

Składniki:

  • (na 1l syropu)
    1kg truskawek
    4 kg rabarbaru
    500kg cukru
    2-3cytryny (skórka i sok)

Syrop truskawkowo-rabarbarowy z cytrynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce myjemy. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy na pół. Rabarbar obieramy i kroimy w małe kawałki. Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o małych oczkach, sok wyciskamy. Owoce wkłądamy do garnka i dodajemy cukier. Gotujemy kilka minut (około 6-8min) aż owoce puszczą soki. Sok odcedzamy na sitku wyciskając z nich syrop. Gorcy wlewamy do wysterylizowanych/wyparzonych butelek.. Jeżeli chcemy syrop przechowywać butelki z syropem należy pasteryzować 15-20 minut.
    Owoce pozostałe po robieniu syropu możemy dodać do gotowania dżemu truskawkowo-rabarbarowego z wcześniejszego mojego przepisu.

Porady

Owoce pozostałe po robieniu syropu możemy dodać do gotowania dżemu truskawkowo-rabarbarowego. http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/dzem-truskawkowo-rabarbarowy-z-whisky-3

Komentarze

Podobne przepisy