Świąteczny kompot z śliwek i żurawiny

0 (0 ocen)

Mocno owocowy smaczny kompot na świąteczny stół, zapraszam:)

Składniki:

  • 100 g suszonej żurawiny
    200 g suszonych śliwek
    1 kora cynamonu
    1 gwiazdka anyżu
    1/4 skórki z pomarańczy
    3 litry wody

Świąteczny kompot z śliwek i żurawiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce przepłukać pod bieżącą wodą, odcedzić. Przełożyć do garnka, dodać cynamon, anyż. Pomarańcza sparzyć i zdjąć z niego 1/4 skórki i dodać do garnka. Zalać 3 litrami wody i postawić na ogień. Zagotować. Gotować aż owoce zmiękną. Następnie zdjąć z ognia i dać odpocząć jakieś 5-10 minut. Przecedzić do dzbanków. Podawać ciepłe lub zimne. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy