Świąteczny dżem mandarynkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dżem mandarynkowy z nutką cynamonu, goździka i lekkiej goryczki kusi kolorem i cudnym zapachem. Taki dżem świetnie się nadaje do świątecznych ciast i ciasteczek.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mandarynki (1 kg.)
    cukier (500 g.)
    cynamon (1 laska)
    goździki (2 szt.)
    sok z połowy cytryny

Świąteczny dżem mandarynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ŚWIĄTECZNY DŻEM MANDARYNKOWY 1. 1) Mandarynki obieramy, czyścimy z białych nitek, kroimy na drobne kawałeczki, pozbywamy się pestek, przekładamy do garnka i zaczynamy gotowanie.
    Dodajemy cynamon, goździki, cukier i cytrynę.
    2) Gotujemy co chwilę mieszając około 50 min. Po tym czasie rozdrabniamy owoce blenderem ręcznym i gotujemy jeszcze 5-10 min.
    3) Gotowy już dżem przekładamy do czystych i wyparzonych słoiczków. Odwracamy do góry dnem i w takiej pozycji zostawiamy do wystudzenia.

Komentarze

Podobne przepisy