Mandarynkowy śmietanowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste, szybkie, niebanalne ciasto. Słoneczne mandarynki na ciepłej, śmietankowej kołderce...

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto: 250 g mąki 25 g cukru szczypta soli 1 mały cukier waniliowy 1 jajko 2 łyżki oleju pół szklanki mleka 20 g drożdży. Krem: 250 ml mleka 20 g mąki ziemniaczanej 1 żółtko 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 250 g śmietany 18 % 3 puszki mandarynek 25 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Mandarynkowy śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wsypujemy mąkę do miski i mieszamy ją z cukrem, solą, cukrem waniliowym, jajkiem. Dolewamy olej, mieszamy. Drożdże mieszamy z lekko podgrzanym mlekiem i łączymy z mąką. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia pod przykryciem. Następnie rozwałkowujemy je na stolnicy posypanej mąką .Wielkość placka powinna odpowiadać blaszce do pieczenia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozprowadzamy na niej ciasto. Krem: Odlewamy 6 łyżek mleka i mieszamy z mąką ziemniaczaną i żółtkiem. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Wlewamy mleko z zółtkiem i mąką. Zagotowujemy. Zdejmujemy garnek z ognia. Wlewamy śmietanę i intensywnie mieszamy. Wykładamy ciepły krem na ciasto a na nim dobrze osączone mandarynki. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy około 40 minut w 180 st.C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mandarynki Migdały Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować