Świąteczny Chleb z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny chlebek z dodatkiem żurawiny który utrzymuje długo świeżość.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    • 2 ½ szk. mąki pszennej
    • 2 ½ mąki żytniej
    • 3 łyżeczki soli
    • 2 szk. ciepłej wody
    Składniki na rozczyn:
    • 100 g drożdży
    • 2 łyżki cukru
    • ½ szk. wody ciepłej
    • 2 łyżki mąki pszennej
    Dodatkowo:
    • 1 opakowanie żurawiny

Świąteczny chleb z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żurawina 1. Żurawinę zalewamy ciepłą wodą.
  • drożdże 2. Drożdże kruszymy w misce.
  • cukier 3. Dodajemy cukier.
  • mąka 4. Następnie mąkę.
  • woda 5. Wlewamy wodę i mieszamy żeby nie powstały grudki.
    Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • mąka 6. Do większej miski wsypujemy mąki, dodajemy sól.
  • rozczyn 7. Wlewamy rozczyn oraz wodę.
  • żurawina 8. Żurawinę odlewamy z wody i dodajemy.
  • ciasto 9. Wyrabiamy ciasto.
  • ciasto 10. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • forma 11. Przekładamy do formy podłużnej.
  • chleb 12. Pieczemy 50 minut w 180˚C.
    Chlebek gotowy.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy