Świąteczne gwiazdki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Przy pomocy trzepaczki lekko ubijamy jajko. Dodajemy do niego miód oraz cukier, mieszamy. Następnie jogurt naturalny i ponownie mieszamy. Przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i na koniec roztopione masło. Łączymy do uzyskania gładkiej konsystencji.(ciasto jest dość płynne)
2.Do silikonowej foremki w kształcie gwiazdek (mogą być to inne foremki jeśli takich nie masz) nakładamy ciasto do połowy wysokości foremki.
3. Pieczemy około 12 minut w temp.180 C ( czas pieczenia zależy od wielkości foremki ), gdy zaczną się zarumieniać należy je wyciągać.(U mnie boki są trochę przypieczone przez psujący się piekarnik)
4.Studzimy i podajemy posypane cukrem pudrem lub samodzielnie, można je także przyozdobić lukrem lub innymi elementami dekoracyjnymi będą wyglądały efektowniej.
Porady
Masę na ciasto można podzielić na kilka części i do każdej z nich dodać różne kolory barwników spożywczych (np. czerwony, zielony, niebieski itp.). Gwiazdki będą wtedy kolorowe.
Komentarze