Surówka z marchewki z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna i zdrowa surówka doskonała na przekąskę.

  • 30 min

Składniki:

  • 5 szt marchewek
    pomarańcza
    7 suszonych moreli
    1 łyżka rodzynek
    1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
    2 łyżki oleju
    1 łyżka soku z cytryny
    3 łyżki letniej wody
    biały pieprz do smaku

Surówka z marchewki z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele i rodzynki zalać ciepłą wodą i zostawić na 20 minut, a następnie odsączyć i pokroić w paski.
    Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Pomarańczę wyszorować, sparzyć i zetrzeć z niej skórkę. Owoc zaś obrać, podzielić na cząstki, ostrym nożem usunąć błonki i pestki, a miąższ pokroić na kawałki.
    Marchewkę wymieszać z morelami, rodzynkami, pomarańczą, skórką pomarańczową oraz orzechami.
    Polać olejem, przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem.

Komentarze

Podobne przepisy