Surówka z cukinii i pomidorków

0 (0 ocen)

Młoda cukinia świetnie smakuje na surowo. Wystarczy nieco przypraw oraz ewentualnych innych dodatków i można otrzymać smaczną, pełną witamin surówkę.

Składniki:

  • 500 g młodej cukinii
    300 g pomidorków koktajlowych
    3 łyżki posiekanego szczypiorku
    1 kopiasta łyżka posiekanej mięty
    1 kopiasta łyżka posiekanego koperku
    200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    1 – 2 łyżki soku z cytryny
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

Surówka z cukinii i pomidorków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Surówka z cukinii i pomidorków 1. Cukinię pokroić w cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny, posypać szczyptą soli i cukru – wymieszać i pozostawić na ok. 30 min.
  • Surówka z cukinii i pomidorków 2. Następnie dołożyć pokrojone na połówki pomidorki i posiekane zioła. Składniki wymieszać z jogurtem. Surówkę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy