Surówka z cukinii i czerwonej kapusty

0 (0 ocen)

Dobrze smakuje z niedzielnym obiadem:)

Składniki:

  • 2 kg czerwonej kapusty
    1 kg cebuli
    1 kg cukinii (młodej)
    pęczek pietruszki zielonej
    3 łyżki soli

    ZALEWA:
    1 szklanka cukru
    1 szklanka octu 10%
    3-4 szklanki wody
    liść laurowy
    troszkę gorczycy
    kilka ziarek ziela

Surówka z cukinii i czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę zsiekać na drobnej tarce, cebule, cukinie skroić w plastry posolić wszystko 3 łyżkami soli dodać pietruszkę odstawić na 12 godz po 12 godzinach odcisnąć sok.
  • 2. Zalewę zagotować po zagotowaniu włożyć odciśniętą kapustę, cebule, cukinie gotować do miękkości.Kiedy wszystko będzie miękkie włożyć do słoików.Pasteryzować jeszcze 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy