Surówka z białej kapusty z brokułem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Surówka jest po prostu przepyszna i idealnie pasuje dla obiadu, choć u mnie często znika w wersji solo. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty
    2-3 marchewki
    1 mała cebula lub kawałek białej części pora
    200g różyczek brokuła
    sól
    Dodatkowo:
    4-6 łyżek oleju (lub wg gustu)
    2 łyżki soku z cytryny/octu jabłkowego
    cukier (odrobina o smaku)
    sól, pieprz

Surówka z białej kapusty z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować i przełożyć (partiami) do dużej miski.
    Każdą warstwę lekko osolić, ugnieść i całość odstawić na około 20 minut, aby kapusta zmiękła.
  • 2. W międzyczasie różyczki brokuła ugotować (na półtwardo) w osolonej wodzie lub na parze, marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki, a cebulę drobno posiekać (ew. pora pokroić w paseczki).
  • 3. Wszystkie składniki połączyć (bez brokuła) i wymieszać z olejem oraz sokiem z cytryny/octem.
  • 4. Surówkę doprawić do smaku, delikatnie wmieszać kawałki brokuła i schłodzić (około 1 h) w lodówce - aby składniki się przegryzły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy