Surówka jest po prostu przepyszna i idealnie pasuje dla obiadu, choć u mnie często znika w wersji solo. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia!
1 godz. 40 min
Składniki:
1/2 główki białej kapusty
2-3 marchewki
1 mała cebula lub kawałek białej części pora
200g różyczek brokuła
sól
Dodatkowo:
4-6 łyżek oleju (lub wg gustu)
2 łyżki soku z cytryny/octu jabłkowego
cukier (odrobina o smaku)
sól, pieprz
Surówka z białej kapusty z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkować i przełożyć (partiami) do dużej miski.
Każdą warstwę lekko osolić, ugnieść i całość odstawić na około 20 minut, aby kapusta zmiękła.
2.W międzyczasie różyczki brokuła ugotować (na półtwardo) w osolonej wodzie lub na parze, marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki, a cebulę drobno posiekać (ew. pora pokroić w paseczki).
3.Wszystkie składniki połączyć (bez brokuła) i wymieszać z olejem oraz sokiem z cytryny/octem.
4.Surówkę doprawić do smaku, delikatnie wmieszać kawałki brokuła i schłodzić (około 1 h) w lodówce - aby składniki się przegryzły.
Komentarze