Surówka powstała z czystego przypadku i jest wspaniała w smaku. Sama byłam zaskoczona, że dynia połączona z kapustą może tworzyć taki fajny efekt.
Składniki:
1/2 główki, średniej wielkości, kapusty białej
1/2 dyni niezbyt dużej
2-3 marchewki
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
cukier
2-3 łyżki śmietany lub naturalnego jogurtu
Surówka z białej kapusty i dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę szatkuję, solę, mieszam i odstawiam by zmiękła, Marchew myję, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Z dyni wydrążam środek z nasionami , obieram ze skóry, kroję na mniejsze kawałki i także ścieram na tarce na dużych oczkach. Warzywa mieszam razem z kapustą, doprawiam solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Na końcu dodaję śmietanę, wymieszam dokładnie i odstawiam na jakieś półtorej godziny by smaki przemieszały się ze sobą. W tym czasie szykuję obiad a suróweczka pięknie się maceruje.
Komentarze