Spaghetti z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Danie bardzo lekkie i sycące i do tego bardzo zdrowe.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów w sosie własnym
    3 duże pieczarki
    5 ząbków czosnku
    1 średnia cebula
    1 łyżka oliwy z oliwek
    6 liści świeżej bazylii
    makaron spaghetti
    sól, pieprz, chilli w proszku

Spaghetti z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i 4 ząbki czosnku kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy pokrojone w kosteczkę pieczarki, lekko solimy i podsmażamy aż woda wyparuje. Następnie pomidory kroimy również w kostkę i dodajemy razem s sosem pomidorowym w którym były pomidory. Gotujemy aż sos się zredukuje i będzie średnio-gęsty. Dodajemy posiekane liście bazylii i 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Gotujemy jeszcze 5 minut. Polewamy sosem makaron ugotowany al dente i posypujemy startym serem gouda.

Porady

Gdy już dodamy świeża bazylię nie gotujmy sosu zbyt długo wystarczy chwilka by wydobyć jej smak.

Komentarze

Podobne przepisy