Spaghetti z klopsikami

0 (0 ocen)

Spaghetti z sosem pomidorowym z wieprzowymi klopsikami. Danie bardzo aromatyczne, smaczne i pożywne.

Składniki:



  • 0,5 kg makaron spaghetti
    0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
    1 jajko
    1 cebula
    1 łyżka musztardy sarepskiej
    2 łyżki bułki tartej
    Do smaku
    pieprz kolorowy
    sól morska
    suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
    Sos pomidorowy
    pomidory w puszce
    0,5 łyżeczki przyprawy do spaghetti bolognese
    olej do smażenia

Spaghetti z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z patelni. Do mięsa dodać jajko, połowę zeszklonej cebuli, musztardę, bułkę tartą, przyprawy do smaku i całość dokładnie wymieszać. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i usmażyć na patelni po zdjęciu cebuli z wszystkich stron na oleju. Klopsiki przełożyć na talerz. Na patelnię wlac trochę oleju, dodać cebulę, przyprawę do spaghetti, pomidory razem z zalewą i całość podsmażyć. Do sosu pomidorowego dodać klopsiki, chwilkę razem podsmażyć i doprawić do smaku. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Wyłożyć na talerz porcję makaronu i dodać sos z klopsikami. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy