Żeby nie robić po raz kolejny sosu bolońskiego, z mięsa mielonego ulepiłam klopsiki. Całość wyszła bardzo smaczna, a klopsiki z chrupiącą skórką dodały daniu wyjątkowości.
60 min
Składniki:
250 g makaronu spaghetti
1 puszka pomidorów
1/3 szklanki bułki tartej
400 g mięsa mielonego z indyka
1 jajko
2 cebule
4 ząbki czosnku
mąka do obtoczenia klopsików
sól, pieprz, pieprz cayenne, bazylia, oregano,
olej do smażenia
Spaghetti z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.* 1 cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy do zaszklenia pod koniec dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Do mięsa mielonego dodajemy podsmażoną cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajko oraz przyprawy. Wszystko wyrabiamy do dokładnego połączenia składników. Formujemy klopsiki wielkości małej mandarynki. Obtaczamy w mące. Smażymy na oleju z każdej strony. Odkładamy na talerz.
* Drobno pokrojoną cebulę smażymy do zeszklenia, dodajemy przeciśnięty czosnek, a po chwili pomidory z puszki. Do pomidorów wkładamy klopsiki i dusimy wszystko razem kilka minut. Doprawiamy.
* Makaron spaghetti gotujemy al dente. Po odcedzeniu dodajemy na klopików w sosie i smażymy przez chwilę wszystko razem.
Komentarze