Spaghetti z klopsikami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Żeby nie robić po raz kolejny sosu bolońskiego, z mięsa mielonego ulepiłam klopsiki. Całość wyszła bardzo smaczna, a klopsiki z chrupiącą skórką dodały daniu wyjątkowości.

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
    1 puszka pomidorów
    1/3 szklanki bułki tartej
    400 g mięsa mielonego z indyka
    1 jajko
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    mąka do obtoczenia klopsików
    sól, pieprz, pieprz cayenne, bazylia, oregano,
    olej do smażenia

Spaghetti z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • klopsiki 1. * 1 cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy do zaszklenia pod koniec dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Do mięsa mielonego dodajemy podsmażoną cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajko oraz przyprawy. Wszystko wyrabiamy do dokładnego połączenia składników. Formujemy klopsiki wielkości małej mandarynki. Obtaczamy w mące. Smażymy na oleju z każdej strony. Odkładamy na talerz.

    * Drobno pokrojoną cebulę smażymy do zeszklenia, dodajemy przeciśnięty czosnek, a po chwili pomidory z puszki. Do pomidorów wkładamy klopsiki i dusimy wszystko razem kilka minut. Doprawiamy.

    * Makaron spaghetti gotujemy al dente. Po odcedzeniu dodajemy na klopików w sosie i smażymy przez chwilę wszystko razem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy