Spaghetti bolognese

0 (0 ocen)

  • 35 min

Spaghetti bolognese, to jedno z moich ulubionych dań.

  • 35 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe z łopatki)
    1 cebula
    oliwa
    1 puszka pomidorów
    1 mały sok z pomidorów
    1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
    3-4 ząbki czosnku
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    garść świeżej bazylii (można zastąpić suszoną)
    mniejsza garść świeżego oregano (można zastąpić suszonym)
    sól, pieprz, zioła prowansalskie, chilli
    makaron spaghetti (ilość wedle uznania)

Spaghetti bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do głębokiej patelni wlać nieco oliwy, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i włączyć palnik. Po minucie dodać mięso mielone i smażyć wszystko razem mieszając.
  • 2. Sos: Do misy blendera wrzucić świeżą bazylię, oregano, obrane ząbki czosnku, wlać puszkę pomidorów i sok pomidorowy, dodać mąkę ziemniaczaną, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, zioła prowansalskie i chilli. Wszystko zblendować razem i przelać do mięsa mielonego.
    W międzyczasie zagotować wodę, dodać do niej nieco soli i oleju i ugotować makaron.
  • 3. Mięso z sosem gotować na wolnym ogniu około 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec w razie potrzeby doprawić. Makaron nakładać na talerze, polać sosem z mięsem i udekorować bazylią. Można też posypać potrawę startym serem.

Porady

Świeżą bazylię i oregano można zastąpić suszonymi, ale o ile oregano łatwo zastąpić wersją suszoną, o tyle bazylia jest najbardziej aromatyczna, gdy jest świeża.

Komentarze

Podobne przepisy