Sorbet trusakwkowy(łatwy i prosty)

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

W tym roku postanowiłam zrobić mój pierwszy sorbet. Oczywiście zaczęłam od moich ulubionych truskawek. Sorbet truskawkowy jak się okazało robi się bardzo prosto, a zrobienie takiej jednej porcji wystarcza na całe lato. Przewagą takiego domowego sorbetu truskawkowego jest to, że nie ma w nim dodatku chemii i sztucznych barwników. Sorbet truskawkowy może stanowić dobre źródło witamin, które możemy przemycić dzieciom. Gorąco polecam!

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 g truskawek
    100 g cukru
    1 cytryna
    1 białko

Sorbet trusakwkowy(łatwy i prosty) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy. Następnie miksujemy. Zmiksowane truskawki przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Sok z cytryny i cukier rozpuszczamy, aby uzyskać syrop.Studzimy. Białko ubijamy na sztywną pianę. Łączymy białko z musem i wystudzonym syropem. Gotowy sorbet przelewamy do foremek na lody. Możemy co 2-3 godziny pomieszać lody, aby nie było czuć kryształków lodu. Sorbet gotowy jest po mniej więcej 8-10 godzinach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy